Interviu

Interviu cu doamna Doina Fintina, coordonatorul Campaniei de constientizare a importantei promovarii educatiei implementate in cadrul proiectului "Si tinerii romi vor sa invete!"


Vor tinerii romi sa invete? 
Da, TINERII RROMI VOR SA INVETE!

Sunt si cazuri in care unii copii nu stiu ce vor, au impresia ca e bine asa cum au vazut la parintii lor, adica sa nu puna pret pe scoala, pe educatie.
In momentul in care stai de vorba cu parintii, dar mai ales cu copii, si le explici ce pot sa faca sau sa ajunga in viata daca au frecventat cursurile scolare, realizezi ca si copiii rromi vor sa invete si chiar le place. Au vazut ce s-a intamplat pana acum, ce activitati am derulat in cadrul proiectului, si sunt foarte incantati.Unora le place foarte mult sa danseze, altora le place informatica, am descoperit fetite carora le place informatica, se descurca bine acum, parcurgand aceste luni de proiect (in conditiile in care nu au atins niciodata un calculator). Alti copii sunt talentati la desen, creatie, pictura, modelaj, unora am vazut cat de mult le place muzica. De asemeni sunt talentati si in sport. Pentru mine, personal, fiecare copil a fost o surpriza placuta. Chiar daca am identificat copii cu probleme de comportament am descoperit in ei un izvor nesecat de dorinte: dorinta de a fi mai buni, dorinta de a afla mai multe despre scoala, despre educatie, despre rolul familiei in viata lor, despre viata, despre ce ai putea face in viata daca ai carte.
 Ii vad cum se straduiesc sa fie si ei buni, sa nu ii mai batjocoreasca nimeni, sa fie si ei laudati, sa se simta importanti, sa se simta utili. De multe ori am vazut suferinta pe chipurile lor deoarece erau acuzati de fapte rele pe care le faceau altii dar ei nu puteau sa arate ca ei sunt altfel deoarece nu sunt lasati, nu sunt ascultati. Din pacate multi adulti au uitat sa se poarte cu copii, au uitat sa asculte. Este un subiect foarte vast, foarte delicat sa vorbesti despre tinerii rromi care vor sa invete. Acum vor sa invete si cei mari(de varste cuprinse intre 14-18 ani) dar ei abandonand scoala trebuie sa urmeze cursurile "A doua sansa".
Cred ca avem nevoie de un alt proiect care sa se numeasca"Toata lumea vrea sa invete!", deoarece de educatie are nevoie toata lumea,iar multi au uitat cum sa se comporte cu semenii lor si mai ales cu copiii.

Sunt tinerii romi xoraxaj marginalizati?
Daca sunt tinerii rromi marginalizati? Ei bine, DA.

Si cand spun acest lucru il si sustin.
Am intalnit copii care s-au integrat si adaptat la mediul scolar fara probleme, dar acestia fac parte din familiile de rromi instarite din Babadag si au fost ajutati de cadrele didactice si de parinti.
Dar, sunt cazuri in care atunci cand copii gresesc, cand apar conflicte intre copii, cadrele didactice nu iau masuri impotriva tuturor celor care au gresit, ci intotdeauna va fi pedepsit copilul rrom.
 De multe ori am vazut ca acel copil (rrom) nu era singurul vinovat dar era pedepsit. De aici rezulta neincrederea in el si totdeauna acest copil va fi pregatit sa se apere chiar daca de multe ori nu este cazul. Copiii trebuie sa stie (si noi am facut acest lucru in cadrul campaniilor de informare din scoli) ca au drepturi egale, au dreptul la educatie cum au dreptul la viata. Este dureros faptul  ca unii dintre noi ii percep ca pe un pericol public. Aceasta idee trebuie sa dispara. Este inuman sa umilesti un copil care incearca sa invete sa devina si el cetatean cu drepturi depline si vezi ca el vrea iar cei din jur il descurajeaza.
Am intalnit persoane care incercau sa ascunda realitatea, sa ascunda faptul ca sunt si copii saraci care fac fata cu greu la scoala pentru ca nu au sprijin din partea parintilor, a cadrelor didactice si sunt promovati fara ca ei sa stie sa scrie si sa citeasca. Printre ei sunt foarte multi copii isteti dar a caror minte sau intelect nu sunt exploatate.
 Pentru unii, ei miros urat, dar nu a stat nimeni sa le explice ca trebuie sa aiba o igiena corespunzatoare sau daca au facut-o, au facut-o in graba si acesti copii nu au inteles nimic .Tonul vocii folosit a fost acuzator si chiar dur. Cu copiii trebuie sa stii sa vorbesti, sa stii sa-i intelegi si, mai bine zis, sa empatizezi . Nu inteleg comportamentul unor cadre didactice cand impart clasa in doua: romanii si rasa neagra sau rasa colorata cum li se mai spune!
Am intalnit si cadre didactice care lucreaza extraordinar de frumos cu copiii si in care nu se fac diferentieri intre copii rromi si ceilalti copii. Ii felicit si ii respect!
Dar,  din pacate,  sunt si cadre didactice care nu stiu sa lucreze cu copii si aceasta este o REALITATE!
Am intalnit si rromi care se automarginalizeaza. Nu vor sa se integreze pentru ca le e frica. Nu au incredere pentru ca au fost folositi, nu au primit suficiente informatii care sa ii lamureasca sau au fost descurajati din start si au ramas in ""cochilia "'lor.


Sunt necesare activitati nonformale viitoare pentru aceste grupuri de copii?
SUNT VITALE !
Pentru ei aceste activitati au fost foarte bune deoarece cunoscand partea formala au o oarecare reticenta. Ei stiu ca la scoala sunt asezati in ultima banca pentru ca miros urat, pentru ca sunt mai colorati pe cand in timpul derularii activitatilor noi am facut sa dispara aceasta bariera.
Au vazut ca nu este un tipar al orelor, ca la scoala, ci faptul ca totul se  deruleaza altfel ,mai lejer, au prins curaj sa se exprime liber, au invatat sa comunice si multi din ei si-au dezvoltat anumite abilitati.
 I-am ajutat sa se exprime corect, cu multi dintre ei am avut probleme pentru ca foloseau un amestec de cuvinte romanesti si turcesti. Nu stiu sa vorbeasca corect romaneste. De multe ori ne spun ca la Centrul de consiliere si Incluziune sociala ei se simt mai bine ca la scoala.

Care a fost reactia parintilor?
Reactia parintilor a fost in general de acceptare a tot ceea ce am prezentat noi. Dupa consilierea parintilor am avut placuta surpriza sa constatam ca unii copii ce abandonasera scoala s-au intors la cursuri. Am gasit lacune mari in informarea adultilor. Cu ei nu s-a mai vorbit atat de mult si nu au fost consiliati in ceea ce priveste educatia copiilor si importanta ei in viitorul acestor copii. Ce parinte nu doreste binele copilului? Multi parinti stateau linistiti ca ai lor copii nu sunt pe maidan si se afla la Centru unde invata ceva.
O mare problema ramane cea a fetelor. Ele nu sunt lasate sa mearga la scoala decat pana in clasele aIV-a, a V- a. Explicatia pe care am primit-o de la parinti a fost aceea ca adultii neavand locuri de munca trebuie sa paraseasca localitatea pentru a castiga bani si le lasa pe fete sa aiba grija de gospodarii, de frati si surori. Si o alta motivatie a fost aceea ca "'le fura"'alti rromi sa le marite. Fetele au invatat de la mame sa gateasca,sa faca curatenie, sa ingrijeasca de frati si surori. O mare reusita a Proiectului "'DATI-NE O SANSA SA CRESTEM SANATOSI !"'a fost aceea ca rromii au constientizat importanta igienei in dezvoltarea lor, in mentinerea unei stari de sanatate si comfort a familiei. In momentul acesta pot spune ca, multi dintre ei au constientizat si importanta educatiei in formarea copiilor si tinerilor rromi, viitori adulti. Si, lasand modestia la o parte pot sa spun ca ne-am atins scopul.

E usor sa implementezi un asemenea proiect?
Nu, nu e usor sa implementezi un astfel de proiect daca nu intelegi comunitatea cu nevoile ei. Nu este usor daca nu stii sa lucrezi cu oamenii: adulti, copii, varstnici. Dar este foarte frumos cand ai metode, cand ai talent, cand ai daruire si pricepere in a pune in practica tot ceea ce este frumos, util, educativ. E foarte frumos cand esti ascultat si respectat pentru ceea ce faci pentru ei. Este foarte frumos cand vezi ca nu ai pierdut timpul si ca pe strada intalnesti copii si tineri rromi care au invatat sa salute in semn de respect pentru semenii lor. Este foarte frumos cand ai o echipa cu care lucrezi si eforturile au dus la rezultate pozitive. Numai in echipa se poate lucra ca sa ajungi sa ai rezultatul pe care ti l-ai dorit. Asa cum am format noi aceasta echipa si pana acum am avut rezultate frumoase. Acest proiect a fost o provocare cu toate activitatile pe care le-am derulat. A fost foarte greu si in acelasi timp foarte frumos. Nu poti face treaba de mantuiala. Activitatile de pe proiect s-au imbinat si completat foarte bine.
 
Va veti mai implica in activitati viitoare similare?
 Cu siguranta ma voi mai implica in activitati similare pentru ca oamenii au nevoie de oameni. Au nevoie de ajutor. Mai ales aceasta categorie de oameni are nevoie de ajutor (ma refer la rromi). Trebuie sa invatam sa ne ajutam semenii indiferent de etnie,religie, trebuie sa invatam sa ne respectam. Si acest lucru este valabil pentru toti. Intrebarea este daca voi mai gasi oameni dispusi sa se implice la fel de mult ca cei de pana acum. Trebuie schimbata mentalitatea cu privire la rromi. Multi nu constientizeaza ca nu numai cu rromii se poarta urat ci si cu romanii saraci se intampla acelasi lucru.

Imi doresc ca aceasta echipa sa ramana si sa continue proiectele initiate. Pana acum s-a lucrat foarte frumos si e pacat sa nu continuam.

Aveti de transmis un mesaj comunitatii roma, in special ong-urilor roma?
UN MESAJ ? E foarte greu pentru ca eu as avea mai multe mesaje, dar cred ca important este ca aceasta comunitate sa aiba mai multa incredere in astfel de actiuni, in astfel de oameni, care vor sa-i ajute sa se integreze tocmai pentru a schimba mentalitatea cu privire la rromi.
Trebuie sa isi lase copii la scoala, sa ii incurajeze pentru ca a fi educat inseamna a fi civilizat. Cred ca ONG-urile ar trebui sa continue activitatile, sa continue sa castige proiecte, sa gaseasca punti de legatura si sa comunice, sa faca front comun pentru ai ajuta pe rromi, altfel spus, in conceptia mea, sa aiba acelasi tel: OAMENII RROMI. Si ei trebuiesc ajutati, intelesi,indrumati pentru a se putea integra in societatea in care traiesc.

Imi doresc proiecte cu SUFLET PENTRU SUFLET.


Va multumim!